Når I skal få familielivet til at gå op, kan det føles som en krævende og omfattende proces, hvor der er mange individuelle behov, der skal tilgodeses. Det kræver derfor god planlægning at få struktur på hverdagen, men det kan gøre det hele meget lettere for jer alle sammen.
Herunder finder du fire gode råd til, hvordan I som familie kan få mere struktur i hverdagen, så I får mere overskud og sætter større pris på den tid, I har sammen, når de praktiske gøremål er ordnet.
1. Lav en plan ved hjælp af en familiekalender
En familiekalender er en god måde for alle at kunne følge med i de daglige gøremål. Noget af det mest smarte er, at I kan planlægge frem i tiden. I kan fx sætte jer sammen hver søndag og planlægge den kommende uge. Hvem har hvilke aftaler, og hvornår har de forskellige fri fra arbejde og skole. Er der noget, I hver især skal huske på, kan dette også skrives ind, så det ikke bliver glemt.
2. Få styr på skoletasken aftenen før
Morgener kan være sløve og trætte, og derfor er det en god idé at få styr på skoletasken aftenen før. Det betyder, at du kan ordne nogle praktiske ting, så du blot skal tage skoletasken på morgenen, når du skal afsted. Det er især oplagt, hvis barnet står over for- eller netop har taget hul på skolestart. At få denne rutine ind fra start kan gøre mange morgener i fremtiden langt mere afslappede. Du kan ordne disse ting aftenen før:
- Pakke skoletasken med de bøger, der skal anvendes til forskellige fag den efterfølgende dag
- Ordne penalhuset, så alle nødvendige redskaber er pakket og blyanter spidset
- Pakke gymnastiktasken, hvis der er gymnastik den efterfølgende dag
- Sætte en note på skoletasken, hvor der huskes på madpakken og drikkedunken i køleskabet
Det er her en oplagt idé at gøre det til et fællesprojekt, så I sammen hygger omkring at ordne de praktiske ting. Det kommer alle til gode morgenen efter, når der måske opstår travlhed, og der ikke er ret meget overskud. En skoletaske, hvor der ikke er styr på noget, er en ting, man som det sidste egentlig gider at tage stilling til som start på dagen.
Du kan desuden på Skolestart.dk få inspiration til den gode start i skolen. Du finder et stort udvalg af skoletasker og tilbehør samt inspirerende artikler.
3. Sæt tid af til de praktiske gøremål samt tiden I har sammen
Strukturen i hverdagen kan hjælpe jer med at få mere kvalitetstid hver for sig og sammen. Når i ved, hvad der er at bruge tid på, og hvad I hver især skal prioritere og nå i dagligdagen, kan I bedre sætte tidsrum af til at nå dette. I kan fx sætte de samme tidsrum af, så når I ikke er sammen, er det fordi, at I har gang i hver jeres projekt.
På den måde kan I også planlægge efter at have tid sammen om fx aftenen, hvor lektier og arbejder ikke kommer i vejen, og hvor I kan have en god tid sammen, inden den kommende hverdag banker på igen.
4. Læg en madplan for ugen
Mad er noget af det, der kan gøre selv den mest organiserede enormt frustreret. For mad kræver ikke blot struktur og organisering – det kræver i den grad inspiration. Det kan være svært at lade sig inspirere til noget nyt og spændende dag efter dag, og derfor kan madsituationen hurtigt ende som en byrde.
Sæt jer derfor sammen og lav en madplan. Dette kan I også gøre hver søndag for den kommende uge. Snak om, hvad I har lyst til af aftensmad, så I kan få planlagt alle ugens dage i forhold til aftensmad. I kan evt. have en dag hver, så alle oplever at kunne bestemme et måltid. Denne struktur gør også, at du kan handle ind om mandagen til hele ugen, så du ikke hele tiden skal tænke på at køre forbi dagligvarebutikken på vej fra arbejde hver eller hver anden dag.
Planlæg ligeledes madpakkerne en uge ad gangen. Så er der styr på, hvad der skal laves, og hvem der har lyst til hvad, og så kan I sammen forberede madpakkerne to dage frem, så de også ligger klar i køleskabet om morgenen.