Du har glædet dig i mange år til netop dette øjeblik: kørekortet er i hus, og du skal endelig ud at investere i din første bil. Men har du helt styr på reglerne, vedligeholdelsen og afgifterne, der følger med? Læs mere her og få tips og tricks til at undgå de mest almindelige fejl ved det første bilkøb.
Bilen skal være lovlig
Den første bil skal ofte være billig. Det er de færreste 18-årige, der har råd til en ny, dyr bil. Og måske er det heller ikke den bedste investering, når man lige skal vænne sig til at køre, og måske skal have lavet sine første buler. Men når man køber en billig brugt bil, skal man være helt sikker på to ting.
For det første skal man sikre sig, at bilen ikke er stjålet, og for det andet, at den er synet og overholder gældende lovgivning. Tjek her nummerplade oplysninger, inden du skriver papirer under. Du kan finde oplysninger om bilens historik, og dermed sikre dig, at du ikke køber en bil, der får dig stoppet af politiet på din første tur gennem byen.
Vær også helt sikker på, at bilen bliver omregistreret korrekt. Det står typisk i kontrakten, om det er køber eller sælger, der står for omregistrering. Omregistreringen sørger for, at bilen står i den nye ejers navn, og at det dermed også bliver dit ansvar som bilejer at forsikre bilen. I overgangsperioden er det typisk stadig sælgers forsikring, der dækker i tilfælde af en ulykke, for det er lovpligtigt at have en forsikring på bilen.
Vær opmærksom på ekstraudgifterne
Når du står og skal købe din første bil, tænker du måske, at bare du har penge til at betale for bilen og for din benzin, så er det bare afsted. Men hold lige fast et øjeblik. Det nytter ikke noget at bruge hele opsparingen på en bil, hvis der kun går SU ind på kontoen hver måned.
Det er ikke kun benzinen, der koster, efter du har købt en bil. Du skal også betale grøn ejerafgift, og den er typisk relativt høj for ældre biler, da de forurener mere end de nyere modeller. Derudover kommer udgifter til forsikring, som også kan være en dyr fornøjelse for de nyeste og yngste bilister. Og endelig skal du være opmærksom på, at en billig brugt bil ofte vil blive dyrere i reparationer, da den nok har nogle år på bagen.
Sikkerheden skal være i top
Vi ved nok alle, at unge bilister – og særligt de mandlige – har en kedelig rekord i ulykker. Derfor er det vigtigt, i en tid med kørekort til 17-årige, også at tænke på sikkerheden i din første bil. Når du leder efter en billig brugt bil, er der nok ikke råd til hverken bakkamera eller fartpilot. Men det er vigtigt, at der er airbags og ABS-bremser i bilen, og du skal være opmærksom på, om bilen skal have nye hjul, inden du skal ud at køre, så den har ordentlig kontakt med vejen.